Wifi Rumah Bermasalah? Ikuti 7 Tips Terbaik Dari TIME Ini!

·6-min read

Tahu tak yang Malaysia berada di kedudukan ke-40 di peringkat dunia dalam aspek tahap kelajuan untuk jalur lebar tetap? Okaylah kan daripada beratus-ratus negara yang ada dalam dunia ni?

Ini bukan temberang tau, ini data dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada Ogos lalu.

Tapi kalau nak diukur ikut rantau Asia Tenggara, Malaysia berada di kedudukan ketiga selepas Singapura (No. 1 dunia!) dan Thailand (No.3 dunia).

Masalah internet ni memang jadi masalah besar bila kita mula-mula berkurung di rumah Mac 2020 kerana COVID-19. Mak ayah kerja di rumah, anak-anak pula PdPR, memang pening kepala dengan signal wifi rumah!

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah

Tapi, peliknya orang yang duduk di bandar pun selalu je ada masalah sambungan internet, sedangkan duduk di apartment tinggi-tinggi jugak!

Jangan tak tahu, kadang-kadang wifi rumah terganggu disebabkan kesilapan kecil je. Nak tahu lebih lanjut, teruskan membaca 7 tips yang kami olah semula daripada rencana dari TIME ni untuk tambah baik signal wifi rumah anda!

1. Jangan Salah Letak Router Wifi

Ruang tepat untuk anda letak router Wifi sangatlah penting, sebab ia dapat mempengaruhi kekuatan signal wifi rumah anda.

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

Jangan letak router WiFi di antara kabinet dan jauhi kawasan yang berdekatan tingkap atau akuarium.

Kena ingat yang semua peralatan tanpa wayar seperti radio, mikrofon, alat mendengar, pembesar bunyi dan sebagainya di rumah juga turut mempengaruhi kekuatan isyarat WiFi rumah anda.

Kenapa? Sebabnya alat tanpa wayar selalunya menggunakan teknologi lompatan frekuensi antara 2.4 GHz sebanyak 1,600 kali setiap saat melalui bluetooth.

Jika ia disambungkan dengan peranti yang menggunakan WiFi, bluetooth akan menggangu semua laluan yang dilalui signal WiFi.

Jadi, jangan pelik kenapa wifi slow kalau router WiFi anda dikelilingi dengan peranti tanpa wayar. Cuba tempatkan router WiFi rumah anda sejauh yang boleh dari alat tersebut!

Tetapi, kalau memang tiada pilihan, carilah ruangan yang tidak sarat dengan peralatan saluran tanpa wayar.

2. Selalu Ukur Kekuatan Signal Wifi Rumah

Sejauh mana anda yakin bahawa anda telah menikmat keseluruhan isyarat dari router WiFi anda selama ini? Bayar bulan-bulan mahal ni....

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

Jika anda tidak mendapat rangkaian yang sepatutnya atau ianya sudah tidak sebagus dulu, cepat-cepat muat turun aplikasi penganalisis WiFi!

Aplikasi tersebut boleh memaparkan kekuatan sebenar isyarat WiFi anda di segenap ruangan rumah dan keberadaan router WiFi yang optimum serta saluran yang sedang dikawal oleh router WiFi anda.

Menarik kan? Kalau dah tahu punca kenapa wifi slow, senanglah nak dapatkan idea macam mana nak mengubah ketetapan router WiFi anda lepas ini!

Kalau mahu capaian internet meluas sehingga ke bilik yang paling jauh dari router WiFi, anda boleh pertimbangkan untuk beli WiFi Extender.

Signal wifi rumah jadi kuat dan anda tak rugi bayar bulan-bulan tapi tak guna secara optimum. Jadilah pengguna yang bijak!

3. Jangan Pakai Router WiFi Yang Lama!

Bila kali terakhir anda tukar router wifi rumah? Atau tak pernah tukar sejak pasang internet dalam rumah? Ha...ini boleh jadi masalah!

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

Inilah masanya untuk kasi tukar router lama kepada baru supaya anda dapat kelajuan internet yang mantap!

Apa kata anda dapatkan yang sesuai dengan standard WiFi 802.11ax terkini? Sudah tentu prestasi WiFi anda menjadi lebih padu! Sebabnya, ia menggunakan konsep dual-band.

Maksudnya, jalur frekuensi WiFi anda akan bertukar secara automatik dari 5GHz kepada 2.4GHz mengikut jarak peranti anda dari penghala WiFi. Canggihnya!

Inilah magik sebenar yang membolehkan anda menghantar emel, melayari, memuat naik atau turun kandungan internet serta melayan siaran video walaupun anda duduk jauh dari router WiFi.

PGMY_PropSite_Guides_Banner_610x457px_BM (1)
PGMY_PropSite_Guides_Banner_610x457px_BM (1)

4. Antena Router WiFi Bukan Telinga Arnab

Ramai orang suka letak antena router wifi rumah seperti telinga arnab, nampak kemas dan elok je. Benda ni ada baik dan buruknya tau!

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

Kredit foto: SmallNetBuilder Forums

Kalau nak tahu, sebenarnya, isyarat antena akan dipancarkan secara menegak dan terkeluar daripada antena itu sendiri. Jadi kedudukan antenna sangat mempengaruhi isyarat WiFi anda.

Kalau anda hanya menggunakan WiFi pada satu-satu ruangan sahaja, antena telinga arnab sudah cukup untuk mendapatkan isyarat yang optimum pada tahap yang sama.

Tetapi, untuk tapau semua ruangan rumah dengan satu router, cuba tukar kedudukan antena mengikut arah yang berbeza, satu secara menegak dan satu lagi secara melintang. Bam! Tiada lagi masalah sambungan internet selepas ini.

5. Peranti Elektronik Anda Dah Lama Sangat!

Peranti yang anda beli 5 tahun dahulu, sekarang ni semestinya tidak mampu untuk memberikan prestasi yang anda mahukan seiring dengan perkembangan teknologi.

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

RAM yang sudah usang tidak boleh dinaik taraf. Sama juga seperti kabel lama yang melambatkan proses pemindahan data atau lagi teruk, berpotensi menyebabkan data anda hilang!

Contohnya, kabel Cat-5 hanya mampu membawa data sehingga 100Mbps sahaja berbanding kabel Cat-6/6a yang boleh mencecah sampai 10,000 Mbps. Jadi, itulah punca bagi masalah sambungan internet anda selama ini.

Setelah anda tukar kepada peranti yang baru dan moden, anda tidak akan diganggu lagi dengan masalah internet slow.

6. Bila Kali Terakhir Firmware Anda Diuji?

Kita semua tahu betapa lecehnya nak kemaskini perisian tegar atau firmware sebab ianya makan masa yang sangat lama!

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

Mana tidaknya, di situlah tersimpan semua set arahan yang diperlukan untuk menggerakkan peranti elektronik anda.

Sebagai penggerak fungsi integral sesuatu peranti, kemaskini firmware akan membaikpulih bugs serta menyebabkan perubahan di dalam program supaya peranti berfungsi dengan cekap dan selamat.

Jadi, katakan anda tak nak tukar router sebab yerlah kena keluar duit lagi, pastikan anda kemas kini firmware router itu untuk ia berfungsi dengan lebih baik.

Walaupun setiap router WiFi itu berbeza, proses kemaskini firmware lebih kurang sama sahaja. Semak laman web pengeluar router WiFi anda untuk mendapatkan arahan yang lebih terperinci mengenai cara memuat turun dan memasang firmware mengikut model router anda.

PropertyGuru Tip

<em>Firmware</em> bukan <em>software</em>. <em>Firmware</em> adalah bahagian dalam <em>software</em> yang disimpan dalam <em>hardware</em> untuk membolehkan sesuatu peranti berfungsi. <em>Software</em> pula adalah program atau data yang boleh dilihat, diubah atau untuk interaksi anda dengan peranti.

7. Jangan Layan Pencuri WiFi!

Sedang syok layan Netflix, tiba-tiba video kabur dan pecah-pecah. Potong mood betul! Anda mesti terfikir macam-mana ia boleh terjadi sedangkan anda sudahpun meletakkan sekuriti pada WiFi anda kan?

masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi
masalah internet, kenapa wifi slow, masalah sambungan internet, wifi, wifi murah, wifi malaysia, wifi rumah terbaik untuk di rumah, router wifi

Mungkin, anda terlalu bermurah hati berkongsi kata laluan WiFi rumah anda kepada ramai orang atau tetamu di rumah anda.

Ataupun, ada orang yang mahir menggodam sehingga dapat menceroboh rangkaian internet anda mungkin melalui data peribadi yang pernah anda kongsikan di sosial media?

Jadi amalan terbaik adalah kerap menukar kata laluan Wifi rumah anda sekurang-kurangnya 2 bulan sekali. Asyik tukar je, pencuri wifi pun malas nak mencuri dah!

Zaman semua benda dalam digital ni, kita kena berhati-hati dengan data peribadi. Mungkin nampak kecil seperti nama, nombor MyKad dan telefon, tapi penjahat atau scammer ni boleh guna buat macam-macam dengan hanya maklumat ini tahu!

Jadi pastikan anda lindungi data peribadi, boleh baca sini untuk tips terbaik mengelak jadi mangsa kecurian data peribadi.

Internet Adalah Keperluan Masa Kini

Suka atau tidak, anda perlu mengaku bahawa internet sudahpun mengubah sepenuhnya cara hidup manusia di seluruh dunia. Semuanya sekarang di hujung jari je...

Daripada beli belah, beli makanan, tulis surat (baca: email), berhubungan dengan kawan lama di media sosial dan macam-macam lagi, pendek kata kehidupan lebih produktif!

Jadi amalkan saja 7 tips untuk pastikan anda kurang berdepan dengan masalah gangguan Wifi rumah, untuk kehidupan yang lebih baik. Selamat mencuba!

Panduan Relevan

Our goal is to create a safe and engaging place for users to connect over interests and passions. In order to improve our community experience, we are temporarily suspending article commenting