Wanita PKR desak Hadi mohon maaf kepada Wan Azizah

On eve of Anwar’s sodomy appeal, PKR leaders call for justice and rule of law

Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin menggesa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang agar memohon maaf kepada Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atas penghinaan yang dilemparkan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang itu.

Zuraida berkata, permohonan maaf Hadi penting agar Pakatan Rakyat (PR) dapat terus bergerak ke depan.

"Kami berharap agar Hadi memohon maaf terhadap semua tuduhan tidak berasas yang dilemparkan terhadap presiden parti kita," kata ahli Parlimen Ampang itu dalam satu kenyataan hari ini.

"Kami tetap dengan pendirian wanita juga layak memegang jawatan menteri besar,” katanya.

Hadi sebelum ini pernah berkata, PAS menolak pencalonan Dr Wan Azizah bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor bukan disebabkan isu gender, tetapi disebabkan kebolehan beliau untuk memimpin.

Hadi berkata, Islam menetapkan beberapa ciri dan syarat dalam melantik seorang pemimpin dan ianya tidak ada pada Dr Wan Azizah.

“Nak jadi pemimpin ini banyak syarat-syaratnya, antaranya pemimpin itu sendiri mesti ada kebolehan dan kelayakan untuk memimpin.

“Kalau daripada awalnya lagi dia (Dr Wan Azizah) tidak ada kebolehan, untuk jawab pertanyaan yang dibangkitkan di dalam dewan negeri.

“Nak berdialog dalam dewan negeri pun tak boleh, macam mana nak jadi pemimpin (MB Selangor)?" soal Hadi.

Sebagai respon terhadap kritikan Hadi terhadapnya, Dr Wan Azizah meminta ahli PKR agar tidak menyerang ahli Parlimen Marang itu dan mendoakan kesejahteraannya.

Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali akhirnya dipilih Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk menjadi menteri besar Selangor yang ke-15.

Azmin juga mendapat restu Dr Wan Azizah dan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR serta DAP dan PAS. – 24 September, 2014.