Semuanya Tentang Rumah Simen Board Patut Anda Tahu!

·5-min read

Siapa tak nak ada rumah yang dibina atas tanah sendiri, kan? Rasa puas hati bila kita dapat rekaan rumah yang didambakan setelah sekian lama. Cumanya, nak bina rumah sekarang pun boleh tahan mahal juga harganya.

Nak beli rumah yang dah siap mahal, nak bina baru pun mahal, macam mana ni? Jangan pening-pening, kami ada penyelesaiannya untuk anda.

Bagi yang dah ada tanah, ataupun ada peluang untuk membeli tanah, kami ada idea binaan rumah yang tak memerlukan bajet besar. Rumah yang kami maksudkan adalah rumah simen board (cement board) atau rumah simen gentian.

Mesti anda dah tak sabar nak tahu dan tengok macam mana rumah simen board ni sebenarnya, kan? Jom kami kongsikan cara nak bina, kelebihan dan kekurangan, serta contoh gambar rumah simen board yang ada di dalam dan luar negara. Semoga terinspirasi!

Apa Itu Rumah Simen Board?

Rumah simen board adalah rumah yang dibina menggunakan papan simen gentian atau simen serat (orang putih panggil cement fibre).

Simen board diperbuat daripada campuran simen, serat selulosa dan pasir yang dibentuk menjadi kepingan papan. Ketebalannya pula berbeza-beza supaya ia boleh digunakan mengikut kesesuaian pembinaan, sama ada di luar atau di dalam rumah.

simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan
simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan

Selain dimensi yang berbeza, lapisan simen board juga datang dengan pelbagai tekstur dan warna. Antaranya papan yang bercorak macam kayu, ada yang nampak macam jubin, dan ada juga yang mempunyai kemasan yang moden.

Papan simen gentian memang tak dinafikan lagi murah dan boleh dipasang di mana-mana permukaan. Tapi, sebelum kita tengok macam mana nak bina simen board ni, mari kita tengok dulu kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan

Kekurangan

Kenali Sistem Binaan Berindustri Dan Rumah Pasang Siap (IBS) Di Malaysia
Kenali Sistem Binaan Berindustri Dan Rumah Pasang Siap (IBS) Di Malaysia

Panduan Relevan

Kenali Sistem Binaan Berindustri Dan Rumah Pasang Siap (IBS) Di Malaysia

Cara Nak Guna Simen Board

Jika anda ingin tahu macam mana nak pasang papan simen gentian pada rumah, kami kongsikan cara-cara asasnya.

simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan
simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan
  1. Potong papan simen board mengikut saiz yang dimahukan. Guna pelitup muka dan peralatan yang boleh meminimumkan penghasilan habuk. Anda juga boleh cuba cari alat pemotong yang bebas habuk.

  2. Lapisi semua bahagian yang dipotong sebelum anda mula memasang simen board. Sama ada anda memilih simen board yang sudah siap dicat atau ingin mengecatnya sendiri, anda perlu melapisi semua bahagian tepi dengan cat latex.

  3. Mulakan kerja persediaan dengan membersihkan kawasan yang ingin dipasang simen board dan pastikan tiada benjolan.

  4. Ukur setiap tempat yang akan diletakkan simen board dan label di mana penghujung dan bahagian tengahnya.

  5. Selepas tu, pasangkan sub sistem logam ataupun kayu, mengikut kesesuaian dan pilihan anda dan letakkan penebat haba.

  6. Pastikan semua sub sistem dan penebat haba terletak kemas, dan anda boleh mula memasang simen board, sama ada menggunakan paku atau kurungan logam khas.

  7. Semasa meletak simen board, pastikan ada jarak di antara setiap papan, yang mana anda perlu perbaiki dan licinkan dengan sealant selepas semuanya selesai.

  8. Apabila dah tertutup semua ruang, anda hanya perlu pastikan semua simen board telah dipasang dengan kemas dan ketat. Maka dengan itu, kerja pemasangan papan simen gentian anda sudah selesai!

Walaupun simen board nampak macam kepingan kayu biasa saja, ianya perlu dipasang dengan penuh hati-hati.

Jadi, kalau anda berminat nak bina rumah menggunakan papan simen gentian atau mungkin di tempat-tempat tertentu, pastikan dapat khidmat mereka yang pakar.

Contoh Rumah Simen Board

Rasanya mesti anda dah tak sabar nak tengok contoh rumah yang dibina menggunakan simen board ni, jom tengok cantik ke tak?

simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan
simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan

Kalau di Amerika Syarikat, memang banyak rumah yang dibina dengan simen board ni. Salah satu sebabnya adalah sebagai langkah keselamatan bila rumah dilanda bencana seperti puting beliung atau ribut taufan.

simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan
simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan

Contohnya, bila rumah simen board runtuh terkena ribut taufan, besar kemungkinan penghuni di dalam masih selamat kerana bahan binaanya tak keras macam batu bata. Rumah tu juga boleh dinaikkan semula dengan mudah.

simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan
simen board, rumah simen board, cement board, pinjaman perumahan

Harganya Pula Macam Mana?

Kita sedia maklum yang harga simen board sememangnya lagi murah kalau nak dibandingkan dengan kos pembinaan yang biasanya guna batu bata dan semua tu.

Cumanya, bergantung kepada jenis, jenama dan berapa banyak panel simen gentian, harganya boleh turun dan naik. Senang cerita, lagi kompleks simen board yang nak guna tu, lagi mahal lah harganya.

Jadi, anda kena bijak mengira bajet untuk membina rumah ni. Selepas anda dah tahu saiz rumah yang nak dibina, boleh selidik dan bandingkan dulu harga simen board daripada beberapa pengeluar yang berbeza.

Kalau dulu rumah menggunakan panel simen gentian ni mungkin tak terkenal sangat di Malaysia sebab tak ada pilihan warna yang banyak. Tapi, sekarang dengan pelbagai warna dan corak, makin ramailah yang mula gunakan simen board di rumah.

Tengok saja video daripada facebook di bawah ni. Tergoda rasanya dengan warna dan kekemasan rumah yang dibina dengan simen board.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=308&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fubahsuairumah12%2Fvideos%2F1183409558527233%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="308" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Melihat kepada kelebihan simen board, memang ianya selamat dan kukuh sebagai pembinaan rumah. Pada yang nak berjimat dalam kos binaan rumah boleh lah mempertimbangkan panel simen gentian ni.

Kita akan mudah teruja dan nak berbelanja lebih bila nak ada rumah, tapi, kena ingat yang kadang-kadang nak membina rumah tak perlukan wang banyak pun. Yang paling penting, anda kena utamakan keselamatan dan mestilah nak rumah nampak cantik!

Bila dah berjimat dalam pembinaan rumah, anda akan ada duit lebih untuk menghias dalam rumah pula. Apa lagi, jom jamu mata dan dapatkan inspirasi daripada panduan yang akan membuatkan rumah anda tampak bergaya dan menawan ni!