8 Trend Siling & Dinding Rumah Anda Patut Elak!

·4-min read

Pantang nampak benda trending, cepat saja nak ‘join the club’. Itulah realiti kebanyakan perangai orang kita supaya tak digelar ketinggalan zaman.

Sejak PKP ini, ramai yang dah mula nak ubah suai dinding dan siling rumah. Bukan tak boleh, kalau sampai buat pinjaman untuk renovate rumah semata-mata nak ikut trend, berbaloi ke?

Kos maintenance pula cekik darah! Kalau sesuai dengan jenis rumah dan iklim Malaysia tak apa. Ini sibuk nak English style sangat, sudahnya kena pasang 10 pendingin hawa sebab bahang. Aduh!

Bagi anda yang bukan level kayangan, kenalah ada bajet yang sesuai. Sebab itulah kena betul-betul pilih design yang berbaloi, bukan ikut saja trend yang tak masuk akal itu!

Anda perasan tak ada sesetengah trend yang sebenarnya merepek dan tak sesuai dengan cara hidup kita?

Memandangkan Aidilfitri dah dekat, apa kata kami kongsikan 8 trend design dinding siling rumah yang tak perlu ikut!

1. Siling Bunga-Bunga/ Intricate Ceiling Design

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Seharian anda kena hadap kehidupan di luar sana yang dah cukup kompleks. Takkan balik rumah nak serabutkan pemandangan dengan siling bercorak-corak?

Siling ukiran ini hanya ngam dengan rumah banglo ataupun Istana disebabkan impak landai dari lekukan bentuknya. Kalau tak nak rumah jadi sempit dan pendek, lupakan sajalah!

Lampu chandelier berkilau pula dah jadi benda wajib untuk dipadankan dengan Intricate Ceiling Design. Jadi, bertenang dan tanya diri sendiri, larat ke nak cuci satu-satu mentol?

2. Design Siling Kayu / Wooden Ceiling Design

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Konsep ‘kampung’ mungkin menemui kegagalan bila anda sedar rumah anda rupa-rupanya terletak di tengah-tengah bandar yang panas lit lit!

Kayu sebenarnya ada sifat memanaskan. Orang putih banyak pakai kayu dalam rumah mereka sebab negara mereka ada 4 musim. Ini Malaysia weh! Kalau tak hujan, panas terik.

Tak dinafikan, selain permukaan yang licin, sentuhan klasik kayu-kayan mampu mengaburi mata sesiapa saja tanpa memikirkan kesan penggunaannya kepada suhu persekitaran.

Malah, penggunaan kayu pun memerlukan kos selenggara yang besar sebab ada risiko serangan anai-anai. Jadi, tengok akaun bank dan fikir sendiri….

3. Siling Logam / Metal Ceiling

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Banyak pilihan! Patutlah ramai yang suka berbumbungkan logam. Boleh mempelbagaikan style, tekstur mengikut citarasa masing-masing.

Tetapi, penggunaannya akan mengurangkan pantulan cahaya dari luar. Hmm, anda mungkin memerlukan lampu yang banyak walaupun pada siang hari.

Silap haribulan, bil elektrik mendadak naik! Nak tambah pening? Ha. . . kos nak maintain supaya tak berkarat pun kena fikir juga. Bukan sebarang coating tahan lama tau!

4. Siling Kapur / Plaster Ceiling

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Hampir majoriti rumah masyarakat di Malaysia ini menggunakan siling kapur sebab sesuai dengan mana-mana saiz rumah. Warna putih favourite ramai!

Zaman sekarang ini ramai peniaga nak ambil kesempatan. Pemasangan plaster yang tak sempurna boleh menyebabkan siling mudah pecah dan tercabut.

“Boleh saja tampal sendiri!”. Ya, boleh kalau bahagian tercabut tu kecil. Tetapi, retakan besar memerlukan kos yang tinggi tau untuk baiki semula. Tambahan pula ia jenis cepat longgar dan senang serap air.

5. Siling Asbestos / Asbestos Ceiling

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Ini memang famous di kalangan kita sebab harganya yang murah dan mudah dipasang. Asbestos ini diperbuat daripada bahan silica, jadi memang sejuk kalau dipasang atas rumah.

Walaupun ia tahan lasak, anda kena berhati-hati! Siling jenis ini boleh memudaratkan paru-paru dan pernafasan anda jika tersedut seratnya yang tersangat halus.

Menurut Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), ada lebih kurang 100,000 kematian setiap tahun disebabkan asbestos. Jangan abaikan kesihatan semata-mata nak ikut trend!

PGMY_No_1
PGMY_No_1

6. Dinding Cermin / Diamond Mirror Ceiling

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Musim Aidilfitri nanti mestilah nak nampak mewah dan glam! Itu antara objektif kenapa orang suka dinding rumah mereka dikelilingi cermin.

Tetapi, banyak orang lupa kaca permata ini sejenis yang mudah pecah. Paling leceh bila berhabuk, memang jelas nampak depan mata.

Sudahlah kos pemasangannya mahal, kena tambah kerja lagi nak kena lap cermin dinding setiap hari. Kesimpulannya, jangan ikut trend sangat, nanti makan diri.

7. Dinding Wainscoting / Wainscoting Wall

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Selalunya dinding ruang tamu menjadi hotspot untuk wainscoting supaya konsep ruang tamu impian anda itu dapat digambarkan secara nyata.

Walaubagaimanapun, bergantung juga pada jenis wainscoting yang anda guna. Ia boleh mengembang mengikut perubahan suhu dan kelembapan sekeliling.

Ada kesan ke? Mestilah! Selain memberikan kesan pada pemasangannya, dinding anda juga susah nak bertahan lama.

Sekarang memanglah trending, tapi lama-lama orang akan cepat bosan sebab design yang terhad. Susah nak gabungkan pelbagai elemen dalam satu corak dinding.

8. Kertas Dinding DIY/ Wallpaper DIY

siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah
siling rumah, plaster siling, siling kapur ruang tamu, siling kapur, cermin dinding, corak dinding, dinding rumah, wallpaper rumah

Selain cat, wallpaper pun sebenarnya baik untuk hias dinding rumah anda. Tapi, akan ada masalah bila anda buat sendiri -DIY- tanpa kemahiran sepatutnya.

Tampal wallpaper bukan setakat tampal je okay. Ada ukuran perlu dibuat, ada teknik pemotongan yang sesuai dan kaedah dan jenis gam digunakan.

Malah, bukan semua tempat sesuai untuk guna wallpaper. Jadi, sebelum ikut trend DIY wallpaper, belajar dulu tekniknya atau upah je mereka yang pakar.

Ayuh Ubah Cara Berfikir!

Tak perlu terikut-ikut dengan trend kalau tak sesuai dengan cara hidup dan kemampuan anda. Trend sentiasa berubah-ubah ikut masa.

Jadi, kalau nak beli atau buat sesuatu biarlah benda yang memberikan kepuasan kepada diri sendiri. Bak kata orang, alah membeli menang memakai!

Mulai dari sekarang, jom sama-sama ubah mindset. Trend bukan segala-galanya. Apa yang penting, keperluan dan kehendak kena sentiasa selari dengan kuasa beli kita.

Panduan Relevan