20 Hartanah Untuk Dijual Di Tapak Warisan Dunia UNESCO Georgetown

·7-min read

7 Julai adalah Hari Bandar Warisan Dunia Georgetown, tarikh istimewa di mana Georgetown, Pulau Pinang diisytiharkan Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Pada hari cuti ni lah, orang ramai dapat peluang untuk menerokai tarikan utama dan tinggalan sejarah yang ada.

Tapi sayangnya lawatan terhalang dan agak terbatas disebabkan penularan Covid-19. Namun, kita masih boleh menggamit nostalgia bandar warisan Georgetown.

Georgetown Penang sendiri mempunyai bangunan kediaman dan komersial yang mewakili era Inggeris dari akhir abad ke-18.

Dari situ kita boleh nampak yang sejarah Tapak Warisan Dunia di Malaysia ni bermula lebih 200 tahun dulu!

PropertyGuru Tip

Melaka dan Georgetown adalah bandar bersejarah di Selat Melaka yang menunjukkan kesinambungan <a href="https://gtwhi.com.my/ms/mengenai-kami/tapak-warisan-dunia-unesco-george-town" target="_blank" rel="noopener noreferrer">pengaruh sejarah dan budaya</a> yang wujud daripada fungsi asal mereka sebagai pelabuhan perdagangan yang menjadi laluan perdagangan dari Great Britain dan Eropah melalui Timur Tengah, benua kecil India dan Kepulauan Melayu ke China.

Selain tu, hartanah di tapak warisan ni pun ada yang dijual dan disewa sesuai untuk mereka yang inginkan sesuatu yang luar biasa.

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

Bagi yang nak tinggal atau berniaga dalam kawasan warisan Georgetown, anda boleh kami akan kongsikan senarai hartanah yang tersedia di sana untuk anda.

Sebelum tu, jom kita baca kisah pengiktirafan Tapak Warisan Dunia UNESCO Malaysia.

Apa Itu Tapak Warisan Dunia UNESCO?

Kalau nak tahu, Georgetown dan Melaka diiktiraf secara bersama sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sebab kepelbagaian budaya warisan hidup dan binaannya.

Dua tempat ni memang dipenuhi dengan pengaruh pelbagai budaya dalam seni bina, budaya kehidupan dan landskap bandar yang unik.

Bangga rasanya negara kita ada warisan macam ni, kan? Kita kenalah tahu kisahnya supaya boleh cerita pada anak, cucu, cicit, dan juga pada kenalan luar negara.

Proses nak mohon status UNESCO ni bukan mudah, malah untuk Georgetown ia bermula pada 1998 lagi sampailah diberikan status tu pada 2009, lebih 10 tahun! Bukan senang nak memelihara bangunan bersejarah yang ada di tapak tu.

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

Jadi, kerajaan telah menubuhkan GTWHI untuk mengurus, memantau dan mempromosi sebarang kegiatan berkaitan warisan seperti yang dipersetujui di dalam Pelan Pengurusan Pemeliharaan Warisan.

Ia juga bagi mengekalkan status George Town sebagai Tapak Warisan Dunia dan sebagai usaha untuk seluruh rakyat Malaysia memainkan peranan dalam memelihara bandar bersejarah ini.

Menarik Betul! Tapi, Boleh Ke Nak Beli / Sewa Hartanah Heritage Georgetown?

Jawapannya……Mestilah boleh! Tapi, kena ada kewangan yang betul-betul kukuh sebab harganya memang jutaan ringgit. Kalau sewa pun boleh cecah berpuluh ribu sebulan, berdasarkan penyenaraian kami.

Tapak Warisan Dunia Georgetown sebenarnya seluas 259.42 hektar terbahagi kepada 2 Zon.

  • Zon Teras (Core Zone) – 109.38 hektar

  • Zone Penampan (Buffer Zone) – 150.04 hektar

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

Sebanyak 5,013 buah bangunan berada dalam zon teras dan zon penampan George Town, termasuk kediaman serta tempat beribadat yang didirikan sejak ratusan tahun yang lalu dan masih berfungsi sehingga sekarang.

Di zon mana pun anda berada, anda akan menemui bangunan dengan seni bina yang unik dan menarik.

Bayangkan kalau dapat tinggal atau berniaga dalam bangunan bersejarah di Tapak Warisan Dunia? Fuh, memang teruja habis dapat memiliki tinggalan sejarah yang beratus tahun umurnya.

Urusan jual beli hartanah Heritage Georgetown tak jauh beza dengan beli rumah di bandar-bandar lain. Kami sarankan anda melalui ejen bertauliah seperti tengok listing online atau melalui syarikat hartanah macam JLL.

PropertyGuru Tip

Pastikan anda tengok dulu <a href="https://www.propertyguru.com.my/property-guides/hakmilik-induk-strata-dan-individu-apa-yang-perlu-diketahui-20106" target="_blank" rel="noopener noreferrer">geran hartanah</a>, ada <a href="https://www.propertyguru.com.my/property-guides/kepentingan-surat-perjanjian-jual-beli-di-malaysia-22005" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Surat Perjanjian Jual Beli</a> (SPA) yang dipersetujui dan dan yang paling penting tahu apa yang <a href="https://www.propertyguru.com.my/property-guides/2-perkara-perlu-tahu-sebelum-beli-rumah-harga-berbaloi-37490" target="_blank" rel="noopener noreferrer">perlu dibuat untuk membeli hartanah</a>.

Boleh ke Nak Ubah Suai Rumah Di Tapak Warisan Dunia UNESCO?

Katakan anda dapat beli hartanah yang agak usang di Tapak Warisan Georgetown, mesti ada rasa nak ubah suai, kan?

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

Okay, bab mengubah suai atau renovasi ni kena hati-hati sebab apa pun yang dibuat kena memelihara ciri-ciri unik warisan binaan itu sendiri.

GTWHI tak menyatakan secara khusus tentang pengubahsuaian yang boleh dilakukan sebab ia berbeza mengikut umur bangunan, kawasan, jenis hartanah, dan sebagainya.

Jadi, sebelum nak ketuk dinding ke, sila hubungi GTWHI. Mereka memang sarankan semua pemilik atau penghuni untuk berunding dan mendapatkan nasihat daripada mereka dulu.

Dari situ barulah tahu apa yang boleh dan tak boleh, dan bagaimana nak ubah suai mengikut bangunan anda.

Sebabnya, banyak kes ubah suai dibuat tanpa ikut garis panduan dan faktor sejarah bangunan, misalnya guna simen berbanding batu kapur atau runtuhkan bumbung sesuka hati.

Sebenarnya rugilah kan, anda dah beli atau sewa mahal tapi hilang seni tradisi dan sejarah tu, baik kekalkan baru la unik dan sejarah pun terjaga!

PGMY_No_1
PGMY_No_1

Bila dah tahu pasal hartanah Heritage Georgetown ni tak sabar pula nak tengok hartanah yang ada untuk dijual.

Mana tahu ada rezeki dapat merasa duduk dalam rumah unik bandar bersejarah. Selain kediaman, kami senaraikan juga hartanah komersial di Tapak Warisan Georgetown.

Setiap bangunan menyerlahkan keaslian warisan bersejarah melalui rekaan dan muka bangunan (façade) yang unik.

Semua hartanah ini disenaraikan di PropertyGuru.com dan masih aktif setakat Julai 2021.

20 Hartanah Untuk Dijual Di Tapak Warisan Dunia UNESCO Georgetown

Hartanah Kediaman

1. Kediaman Heritage Georgetown 1, Lebuh Melayu (7,700 kps)

  • RM5,800,000 (5 Ruang Tidur, 5 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

2. Kediaman Heritage Georgetown 2, Lebuh Muntri (5,800 kps)

  • RM6,600,000 (4 Ruang Tidur, 4 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

3. Kediaman Heritage Georgetown 3, Berdekatan Jalan Magazine (4,000 kps)

  • RM2,800,000 (7 Ruang Tidur, 5 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

4. Kediaman Heritage Georgetown 4, Lorong Pasar (2,500 kps)

  • RM1,380,000 (4 Ruang Tidur, 2 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

5. Kediaman Heritage Georgetown 5, Lebuh Pantai (4,380 kps)

  • RM4,280,000 (8 Ruang Tidur, 4 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

6. Kediaman Heritage Georgetown 6, Jalan Sungai Ujong (2,600 kps)

  • RM2,880,000 (4 Ruang Tidur, 2 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

7. Kediaman Heritage Georgetown 7, Lorong Prangin (2,600 kps)

  • RM1,800,000 (3 Ruang Tidur, 2 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

8. Kediaman Heritage Georgetown 8, Lorong Chulia (1,200 kps)

  • RM1,000,000 (2 Ruang Tidur, 2 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

9. Kediaman Heritage Georgetown 9, Berdekatan Jalan Hospital (2,422 kps)

  • RM6,000,000 (6 Ruang Tidur, 4 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

10. Kediaman Heritage Georgetown 10, Lebuh Noordin (3,600 kps)

  • RM3,200,000 (2 Ruang Tidur, 2 Bilik Air)

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

Tengok gambar-gambar pun dah feeling-feeling nostalgic dan berangan mana tahu satu hari nanti ada rezeki nak beli kediaman di Heritage Georgetown!

Hartanah Komersial

1. Komersial Heritage Georgetown 1, Jalan Ahmad Shah (12,000 kps)

  • RM9,700,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

2. Komersial Heritage Georgetown 2, Zon Teras (3,400 kps)

  • RM2,200,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

3. Komersial Heritage Georgetown 3, Lebuh Campbell (6,000 kps)

  • RM5,000,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

4. Komersial Heritage Georgetown 4, Lebuh King (8,000 kps)

  • RM18,000,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

5. Komersial Heritage Georgetown 5, Lebuh Steward (3,600 kps)

  • RM1,980,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

6. Komersial Heritage Georgetown 6, Upper Penang Road (2,747 kps)

  • RM3,500,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

7. Komersial Heritage Georgetown 7, Zon Teras (2,000 kps)

  • RM1,500,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

8. Komersial Heritage Georgetown 8, Lebuh Victoria (3,100 kps)

  • RM2,600,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

9. Komersial Heritage Georgetown 9, Clark Lane (14,000 kps)

  • RM15,000,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

10. Komersial Heritage Georgetown 10, Zon Teras (3,700 kps)

  • RM5,000,000

Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah
Tapak warisan dunia unesco Georgetown, pulau pinang, georgetown, georgetown penang, bangunan bersejarah

Sekarang anda dah tahu kenapa Georgetown diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO kan?

Sambil tu dapat menjamu mata tengok listing hartanah Heritage Georgetown yang ada. Itu baru sikit tau. Kalau anda buat carian ‘Heritage Georgetown’ di PropertyGuru lagi banyak anda akan jumpa.

Kita kena bangga bila ada mercu tanda penting seperti Georgetown di negara ni. Bukan tu saja, ada banyak lagi tempat-tempat lain yang perlu kita sama-sama pelihara keunikan dan kecantikan mereka.

Barulah Malaysia dapat menjadi tumpuan tarikan pelancong yang terkemuka. Oh ya, walaupun kita tak boleh melawat, anda boleh sentiasa dapatkan update mengenai Tapak Warisan Georgetown di laman Facebook rasmi GTWHI.

Selamat bercuti pada mereka yang tinggal di Pulau Pinang pada 7 Julai nanti!

Panduan Relevan

Our goal is to create a safe and engaging place for users to connect over interests and passions. In order to improve our community experience, we are temporarily suspending article commenting