16 Homestay Menarik Di Malaysia!

·12-min read

Seronoknya melancong lepas dah lebih setahun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni! Tahu tak anda, kesan PKP yang memaksa ramai orang Work from Home (WFH) dan kurangnya aktiviti bersosial ni bukan calang-calang.

Menurut kajian yang dibuat oleh The Centre, hampir 54% rakyat Malaysia mengalami kemurungan sepanjang PKP kerana kurangnya aktiviti sosial bersama keluarga dan sahabat.

Bukan itu saja sektor pelancongan terutama pengusaha perusahaan kecil dan sederhana (PKS) memang terkesan. Rugi RM100 bilion tau pada 2020 disebabkan PKP! Tapi, nak buat macam mana, memang semua kena berkurung supaya wabak COVID-19 tak terus menular.

Jadi, bila kerajaan umumkan kewujudan gelembung pelancongan bersasar melibatkan kawasan zon hijau, memang disambut baik semua orang. Bagi anda yang berada dalam zon merah atau jingga tu, sabar la ya.

Apa kata sementara frontliners kita tengah bertungkus lumus nak lawan COVID-19 ni, kita bantu mereka dengan tak banyak berjalan sambil tengok-tengok dulu senarai homestay di Malaysia menarik ni.

Bolehlah rancang perjalanan sekarang. Umum je semua dah boleh berjalan rentas negeri, semua pakat-pakat berjalan, boleh tolong ekonomi tempatan dan pelancongan dalam negara terutama pengusaha pelancongan PKS yang terjejas teruk.

Siapa lagi nak tolong, kalau bukan #kitajagakita! Sebelum tengok senarai 16 homestay menarik di Malaysia 2021 ni, kita tengok dulu apa beza hotel dan homestay yang kami percaya ramai tak tahu.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Apa Beza Hotel & Homestay?

Jangan keliru antara hotel dan homestay. Walaupun kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama iaitu sebagai tempat istirehat, hakikatnya, ia berbeza dan masing-masing ada kelebihan tersendiri.

Ikut juga berapa ramai ahli yang sertai percutian anda. Di homestay, anda akan tinggal di satu rumah yang sama dan menggunakan fasiliti bersama-sama. Jadi, lagi mudah nak buat aktiviti kekeluargaan sama ada indoor atau outdoor.

Contohnya, anda boleh menggunakan seluruh halaman rumah homestay untuk melakukan aktiviti BBQ, berenang di swimming pool ataupun sukaneka ahli keluarga. Meriahnya!

Tapi, ia tertakluk juga pada jenis homestay. Harganya juga berbeza dari segi rumah bertanah seperti banglo atau teres atau apartmen. Lagipun, dekat mana-mana ada homestay, termasuklah di kawasan kampung. Mudah betul nak cari!

Tetapi, jika anda bercuti bersama rakan-rakan dan memerlukan privasi, hotel adalah pilihan yang terbaik! Harganya juga berbeza mengikut jenis bilik sama ada single room atau deluxe room.

Cuma, privasi dari segi aktiviti bersama itu agak terhad kerana anda terpaksa berkongsi fasiliti bersama orang luar. Apa yang menariknya, fasiliti yang disediakan lebih meluas seperti gym, permainan air, pusat beli-belah dan kafe siber.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Jika di hotel, sarapan pagi biasanya disediakan. Lain pula dengan homestay, semuanya kena masak sendiri. Jangan risau, segala alatan memasak memang disediakan di dapur.

Ha. . . sekarang dah boleh bezakan antara kedua-duanya? Mesti ramai yang tertarik nak tahu lokasi homestay yang menjadi tumpuan ramai. Jom tengok-tengok!

16 Homestay Menarik Di Malaysia

Sebenarnya banyak homestay dan hotel terbaik di Malaysia, tapi kami senaraikan 14 daripadanya. Anda ada pilihan lain? Kongsikan dengan kami!

1) Rumah Hutan Bonda Rozita, Batang Kali, Selangor

rumah hutan bonda rozita, homestay malaysia
rumah hutan bonda rozita, homestay malaysia

Rumah Hutan Bonda Rozita ni bukan saja menawarkan penginapan dalam hutan untuk ketenangan, tetapi juga adalah sebuah spa menawarkan pakej urutan dan meditasi untuk wanita, lelaki dan kanak-kanak untuk kesejahteraan tubuh badan dan minda.

Ia juga menawarkan pelbagai jenis penginapan seperti Rumah Sungai Baithun Nahri, Kampung Bubinga, Rumah Bonda, Rumah Hutan Melayu, Rumah Hutan Seni dan Rimba Park.

rumah hutan bonda rozita, homestay malaysia
rumah hutan bonda rozita, homestay malaysia

Harga penginapan Rumah Hutan Bonda Rozita ni bermula serendah RM300 semalam hingga boleh cecah RM3,500 semalam untuk sebuah banglo Tunjuk Tapak yang boleh memuatkan 15 orang dewasa. Sambil berehat dalam hutan, bolehlah mengurut dan bermeditasi kan? Menarik!

2) Unique A-Shape Guest House@Cottage, Jeram, Kuala Selangor

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Homestay di Kuala Selangor yang diiktiraf Airbnb sebagai superhost ni mampu menempatkan lima orang tetamu dalam 1 bilik tidur dengan 3 katil dan satu bilik air.

Lokasinya hanya 850 meter dari Pantai Remis dan terdapat banyak restoran makan laut di sekitarnya. Reka bentuk unik berbentu A ni memang menawan, dan persekirannya juga dikelilingi kehijauan. Tenang je rasa.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Jangan tak tahu anda juga boleh menggunakan pelbagai kemudahan di sini secara percuma seperti basikal, petanque, gelanggang badminton. Kalau nak lebih mencabar, boleh lah pergi memancing menggunakan bot di laut, upahnya kena bayar terus kepada nelayan ydi jeti yang anda pilih.

Dengan harga serendah RM160 semalam, tidur dalam rumah yang unik dan persekitaran menghijau, mesti hilang punya stress!

3) Qing Garden @ Tanjung Sepat, Selangor

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Sesiapa yang suka akan konsep Asia Timur, Qing Garden adalah pilihan yang sesuai untuk anda! Lokasinya juga strategik kerana terletak berdekatan dengan beberapa tempat tarikan pelancong seperti Kuan Wellness Eco Park, Pantai Morib, Pantai Cunang, Tanjung Sepat, dan Sepang Gold Coast.

Homestay yang dilengkapi dengan 2 buah bilik ini sangat sesuai untuk 2 buah keluarga atau lebih kurang 10 orang. Elemen neo-klasik dalam seni binanya serta alat permainan tradisional yang disediakan menjadikan homestay ini unik.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Anda akan berasa tenang dan nyaman dengan kewujudan sebuah taman yang mendamaikan. Walaupun suasana alam semulajadi agak dominan di sini, namun, unsur urban tetap ada dalam fasiliti yang disediakan seperti TV, Wifi, set BBQ dan dapur memasak.

Harganya agak tinggi bermula RM1,380.00 untuk fasiliti macam ini? Berbaloi sungguh!

4) Sekeping Serendah Retreats, Selangor

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Anda nak privasi tapi masih nak mewah. Tak nak lah tinggal di kawasan perumahan atau kampung sangat? Sekeping Serendah ni pilihan terbaik untuk anda.

Dalam kawasan seluas 5 ekar ni ada 10 buah rumah dengan reka bentuk dan harga yang berbeza. Jangan bimbang sebab privasi memang terjaga. Dalam hutan pula, memang bersatu dengan alam!

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Kemudahan yang disediakan pula memang terbaik termasuklah air mandi panas, peralatan BBQ, peralatan dapur sampailah kepada kelambu semua diberi kepada anda.

Bagi yang mencari-cari homestay ada kolam renang tu, Sekeping Serendah ni kolam mandinya memang dalam hutan! Berenang dalam kehijauan alam? Memang menarik!

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Anda boleh pilih jenis rumah yang dimahukan bermula daripada yang paling asas iaitu Glass Box (harga bermula RM300 semalam untuk dua orang) hinggalah kepada Warehouse yang boleh menempatkan 10 orang dengan harga bermula RM1,360 semalam.

Mahal? Sesuailah dengan lokasinya dalam hutan dengan kolam renang dan pelbagai kemudahan mewah dan paling penting privasi terjaga!

5) Anjung Pool Villa, Sekinchan, Selangor

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Bosan dengan hutan? Bosan dengan laut? Apa kata cuba sawah padi pula! Itu keistimewaan yang ditawarkan Anjung Pool Villa di Sekinchan, Selangor ni.

Lokasinya memang betul-betul dalam kawasan sawah padi. Ia juga dilengkapi dengan kolam renang persendirian, dapur dan kawasan parking sendiri.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Dengan harga bermula RM399 semalam untuk vila boleh menempatkan 6 memang berbaloi! Nak berbulan madu pun boleh, orang KL dan Selangor tak perlu rentas negeri ke Langkawi.

PGMY_No_1
PGMY_No_1

6) BESLA Homestay A'Famosa Resort, Melaka

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Terletak di A’Famosa Resort, Alor Gajah Melaka yang sememangnya terkenal sebagai pusat percutian keluarga. Bermula dengan hanya RM499.00 satu malam, BESLA Homestay menyediakan sebuah villa yang boleh memuatkan sehingga 20 orang.

Selain itu, homestay ni juga ada kolam renang persendirian yang antara terbesar antara villa-villa lain dalam A’Famosa Resort. Boleh pergi 5 keluarga sebab villa ini ada 5 buah bilik tidur!

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Aktiviti BBQ antara yang menarik boleh dibuat di sini. Anda cuma perlu bawa bahan perapan saja sebab set BBQ yang lengkap sudah disediakan. Senang juga nak buat kerja-kerja memasak sebab dapur terletak di luar. Bestnya!

7) Homestay Kontena, Melaka

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Terasa nak bermalam dalam kontena tapi tak sanggup korbankan keselesaan? Homestay Kontena di Bukit Katil, Melaka ni antara yang menarik untuk anda cuba.

Jaraknya sekitar 9 km je dari Kubu St John dan Muzium Perhiasan Cina Selat Melaka. Homestay Kontena ni juga dilengkapi dengan taman dan kawasan parking percuma untuk tetamu. Setiap bilik pun ada balkoni sendiri.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Ia juga mempunyai kolam renang untuk anak-anak anda. Dah bosan kolam renang? Cuba juga jakuzi atau kolam mandi panas yang disediakan! Serba serbi lengkap.

Nak ronda-ronda Bandar Melaka? Homestay ni terletak sekitar 10 km dari Melaka Sentral, Kuil Cheng Hoon Teng dan Jonker Street.

Homestay Kontena ni boleh menerima 5 orang tetamu dengan harga bermula RM280 semalam. Okay lah kan? Semuanya ada!

8) Sesantai Homestay, Johor

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Sesiapa yang rancang trip ke Legoland, Johor Bharu, bolehlah bermalam di sini. Tak jauh pun, lebih kurang 15 minit saja dari homestay. Tak perlu risau nak bawa satu mini bas pun!

Sebabnya, homestay ini boleh muat sampai 12 orang! Konsep kontemporari yang dibawa di setiap fasilitinya seperti swimming pool persendirian, reka bentuk di setiap sudut rumah, design perabot dan halaman rumah sangat sesuai dengan jiwa anak-anak muda.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Jadi, dekat mana-mana anda bergambar mesti cun! Mesti dapat banyak “like” kalau muat naik di Instagram kan? Tunggu apa lagi, jom tempah sekarang! Dengar cerita, boleh dapat harga RM721.00 kalau tempah di Airbnb.

9) Paradise Symphonia Resort Home, Penang

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Apa yang istimewanya tentang Paradise Symphonia Resort Home ini, ada banyak jenis homestay dengan bilangan bilik yang berbeza disediakan iaitu dari 2 buah bilik (muat 8 orang) sehinggalah ke 6 buah bilik (muat 16 orang).

Segala kemudahan dengan design ala Inggeris tak payah cakaplah. Memang tiptop! Internet pun percuma. Tak perlu risau pasal makanan, sebab dapurnya lengkap dengan semua peralatan dapur moden.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Cuma RM340.00 saja untuk satu malam, dah boleh dapat sebuah rumah yang besar, lengkap perkakas rumah serta mempunyai halaman yang luas. Siapa yang ada anak ramai, mesti seronok melakukan aktiviti seperti BBQ dan riadah antara ahli keluarga.

10) BeeZek Residence, Langkawi

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Bermula dengan RM1,500.00, BeeZek Residence menawarkan sebuah villa 2 tingkat dengan 6 buah bilik yang boleh memuatkan seramai 20 orang. Swimming pool antara tarikan utama di sini kerana mempunyai 36ft keluasan hanya untuk sebuah villa.

Setiap villa ada nama yang tersendiri seperti Langgun, Dangli, Gubang, Tepor, Bumbon dan Kedera. Setiap bilik ada pendingin hawa dan bilik air sendiri. Jadi, tak perlu risau tentang privasi antara ipar duai atau rakan-rakan semasa bercuti. Selesa sungguh!

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Homestay ini tak jauh dari pusat-pusat pelancongan Langkawi seperti Underwater World Langkawi dan Taman Buaya Langkawi yang cuma 20 minit saja dari sini.

11) Ena’s Place Janda Baik, Pahang

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Anda seorang yang suka aktiviti lasak seperti ATV dan berkhemah? Ena’s Place pilihan yang tepat buat anda! Suasana kampung yang berdekatan dengan dusun dan sungai sudah pasti menggamit memori di kampung halaman bersama nenda tercinta.

Harganya serendah RM200 semalam dan berbeza mengikut jenis homestay bergantung pada fasiliti yang disediakan mengikut kapasiti rumah. Ada 4 jenis homestay yang diklasifikasikan sebagai A dan B iaitu Kelah, Tengas, Seluang, dan Bujuk.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Seronok datang sini semasa musim durian. Boleh rapatkan hubungan dengan keluarga sambil menikmati rasa lemak manis durian di sini!

12) The.Rest.Pause, Janda Baik, Pahang

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Hanya 40 minit memandu dari Kuala Lumpur atau 30 minit ke Genting Highlands, The Rest Pause ni terletak di atas tanah seluar 1 ekar, di bina di tebing bukit dan dikelilingi kehijauan saujana mata memandang.

Banglow 4 bilik, 2 ruang tamu dan 2 dapur ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti dapur, Astro, Wifi dan kemudahan BBQ. Lokasinya ditengah-tengah hutan Janda Baik memang akan memberikan anda pengalaman menakjubkan. Hilang semua stress!

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Ia mampu menempatkan 20 orang tetamu untuk satu-satu ketika. Harganya pula bermula daripada RM950.00 hingga RM1250.00 semalam. Mahal, tapi memang berbaloi!

13) Zetter Suites, Cameron Highlands

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Sentuhan gaya Victoria dari segi reka bentuk dan perabot rumah Zetter Suites ini di samping cuaca dingin Camerond Highlands mampu mewujudkan suasana percutian seperti di Eropah.

Jauh dari kebisingan, homestay jenis apartmen ini sangat sesuai untuk anda yang inginkan ‘me time’ atau penulis yang mahu lari dari kesesakan kota. Hanya RM170.00 semalam, berbaloi kan?

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Anda takkan berlapar jika tinggal di sini sebab apartment ini terletak berhadapan dengan pasar malam Cameron Highlands. Jagung bakar antara yang terkenal tau! Nak masak sendiri pun boleh sebab semua jenis kelengkapan dapur ada disediakan.

Kawasan tarikan Cameron Highlands seperti ladang Strawberi dan ladang Teh Boh juga berdekatan dengan Zetter Suites. Wah, rasa macm mat saleh bila bercuti sambil menikmati buah strawberi dan minum teh panas!

14) Village Homestay, Terengganu

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Murah dan berbaloi! Gabungan tradisional dan moden di setiap sudut rumah ini memberikan keselesaan kepada penginap. Cuma RM150.00 semalam, rumah luas ini mampu memuatkan sehingga 18 orang!

Ukiran kayu yang klasik rumah ini sesuai dengan elemen kemasyarakatan dan budaya di Terengganu. Lokasinya juga berdekatan dengan Pusat Budaya Kraf Terengganu dan Masjid Kristal.

Pantai? Merata-rata di Terengganu! Pantai Batu Buruk antara yang terdekat dengan Village Homestay ini. Fikir apa lagi tu. . . Mari tempah boh!

15) Mesilau Mountain Retreats, Kundasang, Sabah

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Mesilau Mountain Retreats ni terletak 25 minit dari Gerai Sayur dan Buah Kundasang. Suasana homestay ini persis Switzerland yang dikelilingi dengan pelbagai jenis bunga.

Tambahan pula, cuaca yang sejuk dan nyaman sudah pasti mendamaikan jiwa dan keserabutan masalah yang anda hadapi.

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Morning Glory House dan Strawberry House merupakan 2 penginapan yang ditawarkan dengan harga RM720 semalam memuatkan sebanyak 6 orang penginap. Fasiliti dan privasi yang ada lengkap seperti rumah anda sendiri.

Apa yang uniknya di sini, anda berpeluang untuk menikmati matahari naik di antara gunung setiap pagi. Bestnya! Kepada yang kaki hiking, jom tawan Gunung Kinabalu! Terletak lebih kurang 11 km saja dari homestay ini.

16) theCHARCOAL, Kuching Sarawak

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Konsep repurposed material berjaya menjadikan theCHARCOAL sebagai salah satu homestay yang eksklusif dengan identiti tersendiri. Idea mempelbagaikan penggunaan kayu di setiap sudut rumah menjadikan mood percutian lebih sentimental gitu!

Buaian dalam homestay menghadap persekitaran menghijau juga antara alternatif untuk menghilangkan stress kerja atau kepenatan berjalan-jalan di sekitar bandar Kuching.

Selain itu, boleh juga jadi tempat melepak bersama kawan-kawan sambil menghirup secawan kopi panas. Fuh!

homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay
homestay, homestay menarik Malaysia, homestay Selangor, homestay melaka, homestay Cameron highland, kundasang homestay, homestay kuala Terengganu, penang homestay, johor homestay, Sarawak homestay

Akses kepada pusat tarikan pelancong terletak lebih kurang 15 minit saja dari theCHARCOAL seperti Kuching Waterfront dan Muzium Sarawak. Berbaloi sangat dengan harga permulaan sebanyak RM623.00 semalam!

Jom Buat Tabung Bercuti!

Siapa yang tak seronok bila diajak pergi bercuti. Mesti masing-masing dah ada tempat nak pergi kan? Tambahan pula hati tengah berbunga-bunga tengok senarai homestay yang kami kongsikan ini.

Ha. . . jadi, sementara menunggu PKP habis, anda boleh mula menabung khusus untuk tampung belanja melancong dalam Malaysia ni bersama kawan-kawan atau keluarga.

Kalau nak lagi jimat, anda sebenarnya boleh memohon Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) tau. Tetapi, ini khas untuk penjawat awam sahaja!

Jom bantu industri pelancongan Malaysia tapi kena patuh SOP tau! Selamat bercuti!

Panduan Relevan