10 Rumah Drama Korea Terbaik 2021 Untuk Inspirasi!

·8-min read

Drama Korea kini memang jadi kegilaan ramai, bukan saja kerana ceritanya lain dari yang lain dan memikat hati seluruh dunia, tapi juga ketelitian mereka dalam produksi dan set penggambaran.

Trend dekorasi rumah dalam drama korea memang jadi buruan. Seni hiburan mereka kini jadi produk import budaya utama yang menyebarkan segala macam benda seperti makanan, fesyen dan hiasan rumah.

Jadi, jom tengok dekorasi rumah 10 drama korea terhebat 2021 dan sepanjang zaman ni. Mana tahu boleh tiru mana patut!

1) Mewah Kaca, Kayu & Besi The Penthouse

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

The Penthouse yang kini memasuki Musim 2 adalah antara drama korea terbaik dikeluarkan pada 2020 dan 2021. Dibintangi ramai pelakon veteran ternama seperti Lee Ji-ah, Kim So-yeon, Eugene, Um Ki-joon, bayangkan drama Melayu dibintangi Norish Karman, Umie Aida, Ziana Zain dan Faizal Husein misalnya, kuasa bintang.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Drama ni berkisar tentang kehidupan golongan T10 yang bergelut dengan status, kuasa, harta dan ketamakan manusia. Ada je benda tak kena. Memandangkan drama ni drama kehidupan orang kaya, sudah tentulah design rumahnya mewah dengan penggunaan kayu, kaca, besi dan jubin mewah.

Misalnya, penggunaan tingkap besar berkaca yang meliputi hampir keseluruhan rumah, dengan arca seni menarik, meja kayu panjang besar dan lampu chandelier berkaca.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Kemasan lantai berkayu pula berwarna gelap, kabinet dapur berwarna coklat cair dan dinding rumah berwarna putih dilengkapkan dengan langsir siling-ke-lantai untuk menjaga privasi tingkap berkaca besar. Memang sesuai untuk orang yang duduk di bangunan berstrata.

Kelainan cat dinding rumah berwarna gelap ni memang mewujudkan misteri dan tenaga garang dan kelihatan sangat mewah. Bosan dengan warna lembut dan terang? Lengkapkan rumah anda dengan cat warna gelap, hiasan gambar besar, tingkap berkaca dan meja kayu panjang!

2) Rak Buku Lekap Dinding It’s Okay to Not be Okay

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Siapa sangka drama pesakit mental boleh jadi kegilaan dunia, tapi kenalah dibintangi oleh pelakon hebat seperti Kim Soo-hyun dan Seo Yea-jin ni. It’s Okay to Not be Okay sampai jadi pencetus perbincangan kesihatan mental dalam kalangan peminat drama korea.

Set rumah agamnya yang penuh pencirian dan kemasan ala gothic sangat menarik perhatian, tetapi yang tidak boleh dilupakan tentulah reka bentuk perpustakaan besar dan hiasan dinding unik dengan wallpaper bercorak.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Anda peminat buku dan gemar membaca? Apa kata cuba gayakan rak buku ditekapkan ke dinding secara memanjang, berwarna gelap, barulah boleh letak dan tunjuk koleksi buku edisi pertama yang mahal-mahal tu!

3) Konkrit Kelabu The World of Married

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Kisah suami curang, perempuan tak tahu malu dan “men are trash”? Semuanya ada dalam The World of Married dibintangi Kim Hee-ae, Park Hae-joon dan Han So-hee. Drama ni adalah adaptasi daripada drama BBC, Doctor Foster dengan sentuhan nilai dan gaya hidup Asia.

Design rumah dalam The World of Married kebanyakannya minimalis tanpa hiasan serabut dan “over the top”.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Misalnya penggunaan meja dapur konkrit dan kemasan tanpa cat di seluruh dapur cukup mengasyikkan. Penggunaan warna rona kelabu dan putih mewujudkan gaya minimalis yang tampak menarik untuk diduduki.

Meja makannya pula adalah meja memanjang ala bar yang digabungkan dengan ruang dapur, mewujudkan pengasingan ruang maksimum tanpa mengorbankan gaya minimalis dan suasana harmonis dalam ketegangan.

4) Semak Yang Kemas Start Up dan True Beauty

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Dua drama yang mencetuskan second lead syndrome pada 2020 dan 2021 tentulah Start Up dan True Beauty.

Start Up dibintangi Bae Suzy, Nam Joo-hyuk dan Kim Seon-ho, manakala True Beauty dibintangi Moon Ga-young, Cha Eun-woo dan Hwang In-youp, kesemuanya bintang muda yang mempunyai peminat serata dunia.

Menariknya, kedua-dua drama ni menampilkan design bilik tidur perempuan yang banyak barang nampak serabut tapi masih mengena. Barulah macam kehidupan sebenar kan? Bukan semua orang boleh hidup dengan gaya minimalis!

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Tetapi, ada beza antara bilik banyak barang yang kemas dan semak. Yang diperlukan adalah kelengkapan perabot asas seperti katil, meja belajar, cermin condong, almari serta kepintaran menggayakan dekorasi bilik menggunakan bantuan papan hiasan bilik dan tali tirai.

Bagi anda yang memang ada banyak barang dalam bilik, perlu untuk memastikan cat bilik adalah berwarna terang seperti putih, krim dan merah jambu, supaya ia kelihatan bersih, luas dan menonjolkan dekorasi pilihan yang comel dan bermakna.

Tips mudah lain adalah dengan menggayakan langsir tingkap yang bewarna putih lutsinar kerana ia mampu menjadi penapis cahaya semula jadi ke dalam bilik tidur dan menghasilkan suasana yang lebih feminin dan minimalis.

Kalau anda mencari tips dekorasi untuk bilik anak perempuan, bolehlah mencuba insipirasi daripada dua drama ni. Banyak barang tak mengapa, asalkan kemas dan bersih!

5) Gabungan Urban-Kampung Crash Landing on You

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Salah satu drama meletop 2020-2021 adalah Crash Landing on You lakonan Hyun Bin dan Son Ye-jin. Kisah perempuan kaya Korea Selatan terperangkap di Korea Utara? Apa lagi peminat drama korea mahu!

Dalam drama ni, anda boleh lihat perbezaan gaya susun atur dan dekorasi rumah urban dan kampung. Berbeza tapi masih mementingkan keselesaan.

Rumah kampung Captain Ri (Hyun Bin) di Korea Utara, susun atur dan deko nya bergaya rustic dan sederhana. Kerusi sofa berkayu dengan kusyen biru dilengkapi dengan hiasan dinding dan permaidani.

Ruang tamu pula hanya diletakkan meja kaki pendek daripada kayu untuk keselesaan. Serba serbi ringkas dengan penggunaan perabot kayu yang selesa.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Manakala, di rumah mewah Yoon Se-ri (Son Ye-jin) di Korea Selatan, rumahnya luas dan besar dengan hiasan mewah, lampu suluh siling, kemasan konkrit dan bangku panjang.

Design dapur moden diserikan dengan palet bewarna putih yang membuatkan aksesori dapur yang bewarna terang terlihat lebih stand out.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Jadi sama ada, anda di rumah kampung atau bandar, semuanya ada gaya decorasi tersendiri, tak perlu pilih-pilih!

6) Gothic Kontemporari Ala Goblin

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Drama Goblin atau Guardian: The Lonely and Great God lakonan Gong Yoo, Kim Go-eun, Lee Dong-wook dan Yoo In-na ni mencetuskan fenomena dengan reka bentuk rumahnya misteri, penuh dengan hiasan lengkap dengan tingkap besar berkaca berbingkai kayu dan meja panjang.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Dinding rumah juga dilengkapi gabungan panel kayu dan simen dengan warna cat krim. Perabotnya pula dengan fabrik kulit dan baldu dengan kemasan rangka kayu. Memang menawan!

7) Open Plan Full House

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Peminat tegar drama korea mesti dah pernah tengok Full House, antara drama terawal yang mencetuskan kegilaan dunia terhadap drama keluaran Korea.

Diterbitkan pada 2004, ia melonjakkan nama dua pelakon utamanya, Rain dan Song Hye Kyo. Kegilaan orang terhadap drama ni sampai set penggambarannya sehingga jadi tarikan pelancong. Malangnya, ia dimusnahkan taufan pada 2013, jadi sekarang dah tak wujud.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Dengan gaya pelan terbuka rumah, ruang tamu disatukan dengan ruang kerja, bersebelahan dengan ruang makan dan dapur tanpa penghalang dinding dan ruang. Memang sesuai untuk situasi semasa kerja dari rumah ramai orang tengah lalui sekarang.

Design open plan membuatkan ruang rumah tampak lebih luas. Contohnya, apabila anda masuk je pintu depan, terus nampak keseluruhan ruang rumah. Konsep seperti ini sesuai diterapkan pada keluasan rumah yang tak begitu besar.

8) Perabot & Ruang Pelbagai Guna The Legend of Blue Sea

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Kisah ikan duyung jatuh cinta dengan lelaki kacak? Cliché, tapi sebab drama korea, The Legend of Blue Sea ni jadi bualan ramai, dibintangi pula dua bintang ternama mereka, Jun Ji-hyun dan Lee Min-ho.

Set drama ini menunjukkan keupayaan menggunakan ruang yang tidak berapa luas. Kerana anda sebenarnya boleh memanfaatkan perabot pelbagai fungsi untuk memaksimumkan ruang.

Contohnya almari atau rak yang boleh dijadikan pemisah antara ruang, penggunaan katil yang disertakan sekali laci atau meja dan lain lain.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Dalam drama ni, anda dapat lihat terdapat bahagian yang menggabungkan tempat tidur dengan rak buku dengan capaian tangga. Anda ada dinding tinggi dalam rumah, apa kata, manfaatkannya dengan meletakan papan di dinding untuk dijadikan rak buku atau sekadar letak barang hiasan anda.

Dari situ anda dapat menggabungkan dua elemen dekorasi menjadi satu serta dapat menjimatkan ruang rumah.

9) Moden Kontemporari Descendants of The Sun

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Peminat drama korea tentulah tahu tentang Descendants of The Sun lakonan Song Jo-ki dan Song Hye-kyo ni. Walaupun lokasinya lebih banyak di kem tentera dan zon perang, tapi rumah yang ditampilkan dalam drama ni memang menarik perhatian.

Dengan gaya moden kontemporari, cat rumah warna putih dengan siling tak berplaster menampakkan paip dan wayar elektrik dan kemasan batu bata dengan sentuhan perabot kayu, ia cukup menawan.

Untuk ruang tamu, perkara pertama yang pasti mencuri mata adalah terang dan juga minimalis. Beri sentuhan warna yang neutral dan pastikan ruang yang cukup untuk mendapatkan pencahayaan semula jadi dengan membuat tingkap yang luas serta penggunaan langsir yang nipis.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Anda boleh menggayakan ruang tamu dengan gabungan warna neutral seperti putih, kelabu dan juga coklat krim bagi membolehkan ruang kelihatan bersih dan nyaman. Manakala perabot kaki pendek seperti kerusi dan meja mampu merebut perhatian anda.

Bukan tu je, perabot dengan corak dan ukiran yang minimum juga mampu menggambarkan kesan minimalis bagi siapa yang menggemarkannya.

10) Pencahayaan Maksimum What’s Wrong with Secretary Kim

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Bos jatuh cinta dengan setiausaha? Bunyi macam drama Melayu, tapi itulah plot asas What’s Wrong With Secretary Kim lakonan Park Seo-joon dan Park Min-young ni.

Tapi, yang kami nak beri perhatian adalah rumah mewah didiami Park Seo-joon yang memaksimumkan sepenuhnya cahaya semula jadi dengan dinding berkaca tinggi dan memanjang.

drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up
drama korea, deko rumah, dekorasi rumah, the penthouse, the world of married, goblin, start up

Kalau anda bernasib baik ada tanah dan memang nak buat banglo, apa kata cuba gaya ni? Tapi, pastikan ada langsir atau tirai penghalang untuk jaga privasi.

Bukan tu je, anda juga boleh menggayakan bumbung skylight untuk mendapatkan cahaya semula jadi masuk ke bahagian dalam rumah.

Keindahan interior rumah akan semakin menonjol jika disokong dengan cahaya semula jadi. Bukan itu je, drama ini turut menampilkan penggunaan lantai dan perabot bewarna cerah. Perabot dan lantai kayu berwarna cerah akan membuatkan rumah anda terasa sejuk dan nyaman.

Jadi, tertarik tak nak cuba? Mana tahu rumah boleh jadi macam drama korea...

Panduan Relevan