10 Idea Kabinet Dapur & Cara Kira Harga Di Malaysia!

·6-min read

Kabinet dapur bukanlah sesuatu yang asing lagi zaman sekarang ini. Mana-mana rumah pun perlukan kabinet dapur bukan saja untuk simpan barang-barang dapur, rumah pun jadi kemas!

Apa yang penting, kabinet yang anda pilih itu mestilah sepadan dengan saiz dapur anda sendiri. Itu yang menentukan sama ada anda seorang yang organize atau sekadar ikut trend saja.

Berbaloi kalau berbelanja lebih untuk kabinet dapur. Ibarat pelaburan jangka panjanglah! Jangan tak tahu, sekarang ni purata rakyat Malaysia menghabiskan masa di dapur untuk memasak pun dah naik tau sampai 85% tau!

Dapur lawa, seronok sikit nak bersilat masak untuk keluarga. Anda ada bajet tapi tak ada idea? Jangan risau, jom kami tunjukkan 10 idea design kabinet dapur terkini siap dengan bagaimana nak kira harganya!

1. Kabinet Parut Logam/ Metal Grate Cabinets

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Berbeza dengan kabinet kaca, kabinet jenis parut logam memberikan elemen ‘privasi’ kepada anda kerana semua barang dapur dapat disorok dalam kabinet tanpa perlu menyusunnya dengan sempurna.

Tambahan pula, jika anda seorang yang klasik dan tak suka keserabutan, inilah pilihan yang tepat! Design macam ini senang nak sesuaikan dengan alatan-alatan dapur yang pelbagai jenis dan warna.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Walaupun harganya agak mahal disebabkan design yang memerlukan ketelitian, tetapi ianya berbaloi!

Anda juga boleh tambah sendiri je jeriji besi ni, terutama kalau kabinet elok lagi tapi cermin dah pecah…tak kan nak tukar semua kan? Pergi je cari jeriji besi, potong ikut saiz dan pasang. Unik!

2. Kabinet Dapur 3D

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Gabungan 2 warna dalam satu kabinet merupakan elemen utama yang menjadikannya tampak tiga dimensi (3D). Tapi, kena pandai pilih gabungan warna untuk tak nampak sempit.

Gabungan corak kayu dengan mana-mana warna gelap antara kegemaran ramai sebab ia menghasilkan konsep moden dan elegan. Elakkan gabungan 2 warna terang supaya dapur lebih kemas.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Jika anda sukakan warna-warna terang seperti kuning atau merah, campurkannya dengan warna putih supaya elemen 3D itu terserlah.

3. Kabinet Pameran / Display Cabinet

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Anda seorang yang organize atau perfectionist? Display cabinet kan ada! Cuba gabungkan all black dan pintu kaca, aww. . . Jatuh cinta!

Syaratnya, barang-barang dapur kena susun dengan rapi supaya nampak kemas apabila dilihat dari luar. Nama pun transparent!

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Biasanya, alatan dapur bernilai tinggi yang berjenama atau hand-made sesuai disimpan dalam kabinet jenis ini. Maklumlah, ia jarang digunapakai sebagai kegunaan harian. Untuk pameran sesuai!

Tapi, kalau nak tayang Tupperware yang mahal tu, boleh je kan...

4. Kabinet Beadboard Trompe-l'œil (DIY)

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Semuanya boleh nampak asli dengan pemilihan wallpaper yang tepat! Anda boleh menempah kabinet asas kosong yang murah dan kemudian decorate sendiri dengan gabungan wallpaper serta beberapa ubahsuai tambahan.

Contohnya, beli saja wallpaper bercorak beadboard yang jalurnya tampak asli dan tahan lama. Tampal wallpaper tersebut pada permukaan kabinet anda dengan cermat.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Buat kerja-kerja tukul sedikit untuk membina bingkai yang melindungi sekeliling wallpaper tersebut. Pasangkan bingkai itu dan lihatlah hasilnya selepas itu!

PGMY_No_1
PGMY_No_1

5. Kabinet Dapur DIY Rak Buku

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Tak semua sanggup berhabis ribuan ringit untuk kabinet dapur. Kalau tiada bajet, mari kami kongsikan cara membuat kabinet dapur murah. Guna rak buku saja!

Harga sebuah rak buku selalunya tak lebih RM20.00 dan anda hanya memerlukan 6 buah rak buku untuk memuatkan barang-barang dapur seperti dibuat Puan Shuhaimie Zulkefli ni.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Tak perlu susah-susah drill, paku dinding dan Angle Bar L-Shaped dah cukup untuk dirikan rak buku tersebut di dinding dapur.

Kabinet DIY macam ini tiada penutup dan lebih kelihatan seperti DIY rak dapur. Boleh tambahkan skirting atau kayu untuk dijadikan pintu rak. Ikut kreativiti masing-masing!

6. Kabinet DIY Pine Wood

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Pine Wood antara jenis kayu yang agak murah dan mudah untuk didapati di mana-mana. Tetapi, DIY yang melibatkan kayu ini memerlukan orang yang mahir bertukang.

Harga pine wood dijual online lebih murah dalam lingkungan antara berbelas ringgit saja berbeza mengikut lebar dan tebal kayu tersebut.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Berdasarkan pengalaman individu yang dah pernah cuba DIY kabinet dapur cara ini, jumlah kos cuma RM2,000 dengan hasil kreativiti tersendiri.

Antara kabinet dapur kecil murah yang sesuai juga dengan ruang dapur rumah teres!

7. Kabinet KNOXHULT IKEA

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Kabinet dasar dan dinding adalah trademark KNOXHULT IKEA kerana konsistensi yang wujud dalam design ini. Kabinet jenis ini sesuai dengan dapur yang bersaiz kecil seperti rumah kondominium atau pangsapuri.

Walaupun harganya berpatutan lebih kurang RM1,900.00, ia tak mampu menampung barangan dapur yang banyak kerana saiznya yang terhad.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Anda kena pandai sesuaikan gabungan dua elemen tersebut supaya dapur anda kelihatan kemas dan cantik.

Apa yang menariknya kalau ada apa-apa kerosakan dalam masa 2 tahun, anda boleh menebus ganti rugi mengikut terma dan syarat IKEA. Untungnya!

8. Kabinet METOD Dinding IKEA

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Kelebihan METOD di IKEA memberikan anda ruang untuk mencipta idea dan kreativiti sendiri mengikut kesesuaian dapur rumah anda.

Bila dah ada plan, anda boleh pilih saiz kabinet yang pelbagai seperti kabinet dinding, kabinet tinggi, dan dipadankan dengan bermacam-macam jenis pintu dan rak dapur METOD.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Kalau tak nak pasang kabinet, anda boleh juga beli almari dapur yang ada kaki di IKEA supaya senang nak alih sana-sini. Harganya juga lebih murah berbanding kabinet dinding.

9. Kabinet Concrete + Melamine Table Top

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Gabungan Concrete dan Melamine dalam satu design adalah idea yang bernas jika lantai dapur anda ada dua ketinggian yang berbeza.

Jadi, bahagian sinki dan dapur perlu diasingkan supaya ruang terasa lebih luas.

Kaki kabinet akan dipasang di bahagian konkrit manakala di bahagian yang sama rata pula antara kedua-dua jenis top tersebut. Hasilnya, kedudukan dapur akan lebih tersusun dan selesa!

10. Kabinet Melamine Abs/ Particle Board

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Ini merupakan pilihan majoriti masyarakat kita disebabkan harganya yang bersesuaian dengan kuasa beli pengguna serta material yang mudah didapati.

Paling penting, kabinet jenis ini ada macam-macam warna dan corak. Nak kalis air dan tak kalis air pun boleh. Maklumlah, kebanyakan orang Malaysia memang suka sesuatu yang fancy!

Walaupun proses pembinaannya makan masa yang pendek, sebenarnya kabinet Melamine Abs ini boleh bertahan sehingga 5 tahun kalau dijaga dengan baik.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Cara Kira Harga Kabinet Dapur!

Untuk kabinet dapur yang lengkap dan puas hati, cara pengiraan harga bukan hanya bergantung kepada jenis bahan yang anda pilih.

Ada pecahan yang digunakan samada ia untuk kabinet bawah, kabinet atas, tempat simpan peti ais, ketuhar dan pelbagai lagi.

kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur
kabinet dapur, kabinet dapur ikea, kabinet dapur murah, DIY rak dapur, rak dapur ikea, harga kabinet dapur, almari kabinet dapur, kabinet dapur kecil, design kabinet dapur

Jadi, jom tengok contoh harga kabinet dapur yang menggunakan 16mm Thk. Melamine Abs untuk bahagian badan kabinet dan pintu ni. Permukaan table top pula guna Quartz Stone Top.

Harga Kabinet Dapur Atas

RM180.00 - RM240.00 per kaki

Harga Kabinet Dapur Bawah

RM40.00 – RM55.00 per kaki

Harga Kabinet Peti Sejuk

RM60.00 – RM75.00 per kaki

Harga Kabinet Ketuhar (Panjang)

RM 380.00 – RM450.00 per kaki

Harga Table Top Quartz Stone

RM150.00 – RM250.00 per kaki

*Ini adalah panduan saja. Harga boleh berubah ikut pasaran dan syarikat anda guna.

Ada juga harga tambahan lain ya seperti laci kabinet bawah, tebuk lubang sinki dan hob dapur serta kerja wiring elektrik. Tu kena bincang dengan kontraktor masing-masing.

Jangan Sampai Berhutang!

Ada orang dia mampu buat kabinet dapur idaman dengan harga berpuluh ribu. Bagi yang belum berkemampuan, jangan pula sanggup berhutang!

Lagipun fungsinya tetap sama, untuk menyimpan barang-barang dapur. Jangan risau, ada banyak lagi cara dan alternatif lain untuk mencantikkan dapur anda.

Sikit-sikit lama jadi bukit kan? Selamat mencuba!

Panduan Relevan