10 Idea Aquarium & Kolam Mini Boleh Buat Di Malaysia!

·8-min read

Hiasan akuarium dan kolam mini di rumah ni memang sangat menarik. Bukan je untuk dekorasi rumah, tapi ikan juga haiwan peliharaan yang banyak manfaatnya tau.

Malah, ikan ni juga haiwan peliharaan terbaik kalau anda ada alahan kepada kucing atau anjing, yang biasa dibela.

Jadi, jom tengok apa lagi kelebihan pelihara ikan ni sebelum kita tengok pula 10 idea terbaik untuk design akuarium dan kolam mini anda boleh cuba!

Apa Kelebihan Memelihara Ikan?

1. Stabilkan tekanan darah

Kajian membuktikan bahawa memandang akuarium atau kolam yang berisi ikan mampu menstabilkan tekanan darah. Memerhatikan ikan berenang juga dapat melambatkan kadar jantung seseorang.

Jika tekanan darah dan kadar jantung stabil, ia akan dapat menurunkan kadar stress serta menjadikan hati anda lebih sihat dengan hanya memandang ikan berenang kehulu dan kehilir.

2. Terapi ADHD

Bagi mereka yang mengalami Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif atau Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD) pula, terapi akuarium adalah salah satu cara terbaik untuk mereka.

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

ADHD ni menyebabkan mereka memiliki tahap tumpuan yang rendah tapi hiperaktif. yang mengalami menyebabkan keadaan sekeliling terganggu kerana mereka memiliki tahap fokus yang sangat rendah.

Ikut kajian, terapi akuarium mampu membantu meningkatkan tumpuan kanak-kanak ADHD dan mengurangkan tahap hiperaktif mereka.

3. Kurangkan tekanan

Kajian membuktikan kewujudan akuarium dalam ruang pejabat boleh mengurangkan tekanan pekerja sebab dengan melihat ikan berenang-renang tu ia dapat mengurangkan tekanan dan menaikkan mood.

4. Tidur lebih lena

Siapa sangka meletakkan akuarium berhampiran katil mampu membuatkan tidur anda lebih berkualiti?

Ini kerana tenaga positif dari akuarium mampu mengurangkan tekanan semasa anda tidur. Ia juga bagus untuk menghilangkan pemikiran yang negative, seterusanya memudahkan anda tidur lena.

PGMY_No_1
PGMY_No_1

10 Design Kolam Mini & Akuarium Untuk Inspirasi Anda!

Bagi penggemar ikan, tak ada yang lebih menyenangkan daripada menikmati pemandangan ikan kegemaran anda berenang di dalam kolam atau akuarium.

Menjadi kebiasaan untuk kita memelihara ikan dari air tawar seperti ikan laga, ikan mas, ikan koi, ikan arowana, tiger barb, rosy fin tetra dan sebagainya.

Tidak disangkal lagi, kebanyakan spesis ikan ini mempunyai daya tarikan tersendiri seperti warna yang menarik serta mudah dijaga.

Jadi, jom tengok 10 idea akuarium dan kolam mini yang boleh anda cuba!

1. Deko kolam mini semula jadi

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Bagi anda yang mengimpikan kolam ikan minimalis yang tak terlalu rumit, cukup sekadar menambahkan sedikit hiasan semula jadi.

Contohnya elemen seperti batu-batuan yang boleh di ambil dari tepian sungai, tumbuhan hijau bersaiz sederhana yang rendang serta air terjun mini bagi mewujudkan suasana yang indah di belakang rumah.

Kalau nak lagi cantik boleh juga selitkan elemen seperti set air pancut mini supaya kolam ikan itu nampak lebih menarik.

2. Kolam mini konkrit dan kaca

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Dengan gabungan dua bahan ini, ia dapat mewujudkan kolam ikan yang berbeza, lain dari yang lain. Dengan adanya design seperti ini, anda boleh menikmati pemandangan yang menarik, nampak jelas je ikan berenang ke hulu dan ke hilir di dalam air.

Uniknya design ini sebab ramai yang buat kolam ini di tengah-tengah taman rumah. Tambahkan juga sentuhan seperti lampu kolam yang untuk anda menikmati pemandangan mempersonakan pada waktu malam.

3. Kolam mini deck kayu

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Sekali tengok, macam anda ada beberapa buah kolam ikan. Tapi sebenarnya ia hanya satu kolam, sesuai sangat jika anda pelihara banyak ikan.

Anda boleh tambah deck kayu untuk dijadikan tempat letak sofa kecil atau meja kopi. Bolehlah lepak-lepak sambil tengok ikan.

Hasilnya, kolam ikan dulu hanya kolam biasa berubah menjadi kawasan khas untuk bersantai. Menarik!

4. Kolam mini platform kayu

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Design kolam ikan ini kelihatan sederhana tanpa memerlukan banyak elemen lain. Hanya dengan menambah platform kayu di sekelilingnya boleh menjadikan ia nampak menarik dan menawan.

Tak perlu pening untuk memilih pelbagai hiasan lain untuk mendeko ruangan kolam itu, pilih saja hiasan utama yang besar seperti tempayan air untuk diletakkan didalam kolam.

Ia membolehkan kolam ikan anda kelihatan lebih hidup dan nyaman dengan bunyi deruan air yang dikeluarkan daripada tempayan, taklah sunyi sangat.

5. Kolam mini minimalis

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Bagi anda yang menggemarkan design kolam ikan minimalis, bentuk segi empat sama adalah yang paling sesuai.

Ia boleh dilakukan di bahagian tepi rumah mahupun belakang rumah dan amat sesuai untuk anda yang tak ada ruangan yang luas.

Jangan lupa untuk menghias taman disekeliling kolam ikan dengan sentuhan semula jadi seperti pokok bunga warna warni dan batu yang sesuai.

6. Akuarium dinding

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Reka bentuk akuarium minimalis ini dapat menjadikan rumah anda nampak mewah dalam sekelip mata.

Bayangkan saja dinding yang selalunya dibuat daripada batu bata kini terselitnya akuarium. Ia juga akan membuatkan dinding rumah anda lebih cerah dan berwarna disamping dapat menjimatkan ruang dan lebih nampak menarik.

7. Akuarium pembahagi ruang

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Reka bentuk ini agak besar kerana ia juga berfungsi sebagai pembahagi ruang. Tapi, akuarium ini taklah menyempitkan ruangan rumah, malah ia menjadikan ruang rumah anda nampak lebih luas kerana kesan gelas lutsinar tu.

Pada masa yang sama, pembahagian ruangan dalam bentuk akuarium ini boleh menjadi hiasan untuk rumah anda kelihatan mewah tapi tak berlebihan.

8. Akuarium double acrylic

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Design ni unik sebab ia mampu mewujudkan rasa mewah tapi masih sederhana. Umumnya, model akuarium ini sama je seperti yang dikelilingi kaca lutsinar.

Ia juga tak mudah pecah, banyak design dan lebih jernih daripada akuarium kaca biasa.

Tapi, keunikan design ini ialah di dalam bahagian akuarium ini terdapat akuarium lain dengan saiz yang lebih kecil dan bentuk yang berbeza dari akuarium luar. Jadi, ikan anda nampak seperti mempunyai rumah kedua dalam akuarium yang sama.

9. Akuarium bersisi gelap

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Terlalu bosan dengan akuarium lutsinar? Anda juga boleh cuba akuarium bersisi gelap ni.

Ia nampak lebih elegan sebab ada kesan warna berbeza, barulah nampak ikan cantik-cantik berenang dalam tu.

10. Akuarium meja

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Jangan terkejut kalau akuarium juga boleh dijadikan meja. Design ni unik dan lain dari yang lain, jarang orang buat.

Barulah tetamu yang datang seronok tengok. Berborak di ruang tamu dengan meja akuarium sebagai topik perbualan hangat. Bolehlah bercakap tentang hobi dan kegemaran anda pelihara ikan tu. Menarik juga kan?

Dah tengok design akuarium dan kolam mini lawa ni? Jom kita tengok pula macam mana anda nak hias semua tu.

Apa itu Aquascape?

Aquascape ialah kaedah anda anda mengurus atau menyusun hiasan akuarium atau kolam ikan mini seperti tumbuhan, batu, terumbu karang, kayu apung, filter, lampu serta kelengkapan lain.

Senang kata ia merupakan idea untuk mencipta landskap yang indah untuk ikan peliharaan anda. Di bawah ini kami akan kongsikan beberapa jenis hiasan aquascape yang menarik dan cantik anda boleh cuba.

1. Hiasan plastik

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Hiasan plastik adalah salah satu contoh hiasan yang paling popular dan mudah didapati dalam pelbagai jenis seperti rumput, rumpai, batu, pasir dan lain-lain.

Hiasan plastik ini juga agak murah dan senang diperoleh. Anda hanya perlu pastikan kualiti hiasan betul-betul diperbuat daripada bahan plastik kerana ada juga beberapa jenis hiasan akuarium plastik yang tak begitu sesuai digunakan.

Misalnya, hiasan plastik yang ada besi tak sesuai sebab boleh berkarat dan membahayakan ikan. Jadi, kenalah pastikan hiasan plastik tu elok, barulah lawa dan ikan anda pun terpelihara je.

2. Hiasan driftwood

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Hiasan driftwood adalah aksesori yang diperbuat daripada kayu semula jadi yang berlubang ataupun rosak yang selalu dijumpai di tepian pantai.

Oleh kerana ia mempunyai ketumpatan dan berat yang tinggi, hiasan driftwood ini sering diletakkan di bahagian bawah dalam akuarium sebab ia tak terapung.

Anda juga boleh mendapatkan hiasan ini dalam pelbagai bentuk dengan mudah di mana-mana kedai akuarium yang berdekatan. Hiasan ini juga sangat sesuai untuk menyembunyikan kabel oksigen.

Selain daripada strukturnya yang menarik, ia juga tidak mudah tersumbat dengan air atau ditumbuhi lumut. Jadi sangatlah sesuai dijadikan hiasan untuk rumah ikan anda.

3. Hiasan lampu UV

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Pemasangan lampu UV tak asing lagi kerana ia mempunyai manfaatnya yang tertentu.

Antara kelebihan lampu UV ini ialah mampu untuk menghalang bakteria dan alga hijau tumbuh serta dapat membersihkan air agar sentiasa kelihatan jernih. Baru seronok tengok ikan yang cantik berenang ke sana ke sini kan?

4. Hiasan hutan mini

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Dekorasi akuarium yang bertemakan hutan hijau dapat diperoleh dengan mencampurkan pelbagai jenis tumbuhan.

Sebagai contoh lumut ataupun pakis yang memerlukan penyelenggaraan yang sangat rendah dan tahan lama.

Tetapi, perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah memastikan semua hiasan hijau ini bebas daripada bahan kimia yang boleh mengancam nyawa ikan anda.

5. Hiasan printed background

akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini,  aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan
akuarium, akuarium ikan, kolam ikan, kolam ikan mini, aquascape ,memelihara ikan, ikan hiasan

Bagi anda yang mencari hiasan terutama bagi akuarium dengan modal semurah mungkin, printed background adalah pilihan yang terbaik dengan harga yang sangat rendah.

Cara ini bukanlah sesuatu yang asing bagi mereka penggemar ikan peliharaan kerana ia adalah salah satu cara yang sangat mudah dan menjimatkan kos. Apa yang penting hasilnya memang sangat cantik dan terbaik.

Anda boleh je memilih background atau karya seni dalam air yang cantik dan berkualiti tinggi dari internet bersesuaian dengan cita rasa anda.

Tapi, anda perlu pastikan kena guna kertas kilat yang tebal supaya hasil cetakan itu nampak cantik je. Mudah kan, yang penting save budget!

Akuarium Atau Kolam Mini: Pilihan Di Tangan Anda!

Antara akuarium dan kolam mini, semuanya bergantung kepada ruangan rumah anda. Kalau duduk di hartanah bertingkat, memang tak boleh lah nak buat kolam mini kan?

Jadi, apa pun yang anda pilih, kena pastikan design tu sesuai dengan cita rasa dan bajet anda. Paling penting, anda perlu tahu perkara asas penjagaan ikan hiasan!

Antara aspek yang terpenting adalah penjagaan air akuarium yang perlu sentiasa bersih dan bebas dari sebarang bakteria.

Selain daripada menukar air secara berkala, anda juga perlu pastikan ikan sentiasa dalam keadaan sihat. Selamat mencuba!

Panduan Relevan